"Ақмола облысы білім басқармасының Степногорск қаласы бойынша білім бөлімінің жанындағы Степногорск қаласының мектепаралық оқу-өндірістік комбинаты" мемлекеттік коммуналдық қазыналық кәсіпорны

     direktorupk@mail.ru

Ұйымдар тізімі

Галерея

Смотреть все>>>

#PROF-МИР - Пісіру

29.03.2021

АСПАЗШЫ МАМАНДЫҒЫ
Тамақ дайындау саласындағы маман,  дербес мейрамханалар мен дәмханаларда,  сондай-ақ оқушылары мен қызметкерлері үшін жеке асханалары бар  барлық ұйымдарда сұранысқа ие маман.  Көбінесе аспаздар көптеген адамдар үшін тағамдарды алдын-ала келісілген рецепттер мен технологиялық карталар бойынша дайындайды, бұл тұрақты жоғары сапа мен тұрақты дәмге кепілдік береді.
Мамандықтың ерекшелігі
Аспазшының жұмысы бірнеше кезеңнен тұрады:
* бастапқы өнімдерді алу
* тағам дайындау технологиясы мен рецептурасын қолдау
* тағам дайындау процесін қамтамасыз ету: қажетті жабдықтарды дайындау, жартылай фабрикаттарды дайындау;
* ас үй жабдықтарын дұрыс пайдалану;
* санитарлық–гигиеналық нормаларға сәйкес азық-түліктің тиісті есебін және сақталуын қамтамасыз ету;
* өнімді сату.
КӘСІПТІҢ ЖІКТЕЛУІ
БАС АСПАЗ
мейрамханадағы немесе кафедегі тағамдардың сапасына жеке жауап беретін ас үйдегі басты адам.
Қоғамдық тамақтану орнының мақсатты аудиториясын зерттейді, ас мәзірін жоспарлайды және құрастырады, азық-түлік сатып алумен және есепке алумен айналысады.
Өзіне бағынышты аспазшылардың көмегімен тағамдарды дайындау және беру процестерін ұйымдастырады. Ол рецепттер мен технологиялардың үздіксіз сақталуын қамтамасыз етеді, бұл өнімнің сапасы мен оның керемет дәміне кепілдік береді. Әр күннің, аптаның, айдың, жылдың соңында оған сеніп тапсырылған бөлімшенің қызметі туралы қорытынды жасайды және есеп жасайды.
АСПАЗ-КОНДИТЕР
ол кондитерлік өнімдерді өндіруге мамандандырылған, ол үшін талғампаз дәм, қиял мен тапқырлық қажет.
АСПАЗ-ТЕХНОЛОГ
Талаптарын,  олардың дәмі, калория мөлшері және дайындау құнын ескере отырып, жаңа тағамдарды әзірлеу бойынша маман. Қажетті шикізатты есептейді, тағам дайындау бойынша операцияларды жоспарлайды, технологиялық карталарды ресімдейді, аспаздарға нұсқау береді.
Көбінесе мекеменің пайдасы осы маманның жақсы дағдыларына байланысты. Үнемді рецептерді жасай білу  жұмыс берушілер арасында өте жоғары бағаланады.
СУЫҚ ЦЕХ АСПАЗШЫСЫ
салаттар, салқын тағамдар және басқа да күрделі тағамдарға дайындық бойынша маман.
ЫСТЫҚ ЦЕХТЫҢ АСПАЗЫ
ол тікелей пісіруді, қуыруды, бумен пісіруді, гриль мен тірі отты қажет ететін ыстық тағамдарды дайындаумен айналысады.
ПОВАР-УНИВЕРСАЛ
ингредиенттерді кесуден бастап дайын тағамдарды дайындауға дейінгі барлық процестермен айналысатын маман. Көбінесе мұндай мамандар кішігірім мекемелердегі кішкентай асүйлерде кездеседі.
АСҮЙЛЕР БОЙЫНША МАМАНДАНДЫРУ
Көбінесе ас үй қызметкерлері әртүрлі ұлттық немесе мамандандырылған тағамдарға мамандандырылған.
Ұлттық қатарына мыналар жатады:
итальян, жапон, орыс, жерорта теңізі, вьетнам және басқалары.
Мамандандырылғанның қатарына:
вегетариандық және вегандық, молекулалық және фьюнж, жоғары тағамдар және басқалар.
Кез-келген басқа сияқты, аспазшы мамандығының де артықшылықтары мен кемшіліктері бар, оларды әртүрлі адамдар әр түрлі бағалайды.
АРТЫҚШЫЛЫҚТАРЫ
* Кез-келген уақытта достарыңыз бен жақындарыңызды таң қалдыратын өмірге қажетті жақсы және тапқыр тамақ дайындау мүмкіндігі
* Тұрақты қанықтыру. Тамақ жанында жұмыс істеу аштық сізге қауіп төндірмейді. Сонымен қатар, жұмыс берушілер әрдайым қызметкерлерге жұмыс орнында тегін тамақтану мүмкіндігін ұсынады.
* Жынысы мен жасына байланысты шектеулердің болмауы. Мамандықта сіз жас шектеулерінсіз жұмыс жасай аласыз.
* Икемді жұмыс кестесі. Әдетте, жұмыс берушілер жұмыс кестесін таңдауға мүмкіндік береді. Мамандықты оқумен және басқа да қосымша жұмыстармен біріктіру ыңғайлы.
* Жеке бизнес. Тәжірибе жинап, барлық қиындықтар туралы біліп, өз кафеңізді немесе мейрамханаңызды ашуды оңай жоспарлауға болады.
* жаңа тағамдарды ойлап тауып, дайын рецепттерді өзгертуге болады.
КЕМШІЛІКТЕРІ
* Аспазшының жұмысы жоғары температура мен ылғалдылық жағдайында өтеді.
* физикалық төзімділікті қажет етеді. Аспазшының жұмыс күні негізінен аяқтарында жоғары физикалық белсенділік режимінде өтеді.
* Кейбір қызметкерлердің тамаққа үнемі қол жетімділігіне байланысты артық салмақ проблемасы бар.
* Қиын еңбек жағдайлары
Жұмысшылар үнемі ыстық плиталармен, электр құрылғыларымен жұмыс істеуге, кесетін, өткір құралдармен жұмыс істеуге мәжбүр, жарақат алу қаупі жоғары.
* Ұзақ жұмыс күні
Қызметкерлердің көпшілігінде ауысым мекеме ашылғанға дейін басталады және ол жабылғаннан кейін аяқталады. Көбінесе, жұмыс күндері аспазшылар үйге тек ұйықтау үшін оралады.
* Стресстің жоғары деңгейі
Кафелер мен мейрамханаларда тағамды дайындау керек уақытқа қатаң талаптар бар. Бұл ас үйдегі барлық технологиялық операцияларды мүмкіндігінше тез орындау керек дегенді білдіреді.
КӘСІБИ МАҢЫЗДЫ ҚАСИЕТТЕР
Бұл кәсіпте өзін-өзі сәтті жүзеге асыру үшін әр адамға келесі қасиеттер қажет:
* иісті және сезімтал сезімталдық
* иісті есте сақтау
* жақсы дәм мен түс қабылдау
* дәм жады
* жақсы көз
* талғамды талғам, қиял, шығармашылыққа бейімділік
* технологиялық процестер параметрлерінің берілген мәндерден визуалды белгілер бойынша шағын ауытқуларын тану қабілеті
* бір уақытта бірнеше нысанды қабылдау мүмкіндігі
* хронометраждың жақсы дамыған сезімі
* динамикалық ойлау
* шараларды білу, сұйықтықтың, сусымалы өнімдердің, дәмдеуіштердің қажетті мөлшерін тез және дәл анықтай білу
* еттің, балықтың, көкөністер мен жемістердің сапасы мен балғындығын түсіне білу
* жылдам пісіру технологиясын білу
* қимылдарды жақсы үйлестіру, қол моторикасы
* ұсақ дәл қимылдарды орындау қабілеті
* жеделдік
* физикалық төзімділік: нәтижелілікті төмендетпей ұзақ уақыт бойы қарқынды жұмыс істей білу
* энергия
* импровизация қабілеті
* жауапкершілік
* ұқыптылық, педантикалық
* бір қызметтен екіншісіне ауысу мүмкіндігі
* кәсіби жетілуге ұмтылу
МАНСАПТЫҚ ӨСУ ПЕРСПЕКТИВАЛАРЫ
Тәжірибенің бірінші жылында тәжірибе жинау үшін конвейерлік режимде тамақ дайындау дағдыларын, командада жұмыс істеу дағдыларын, тағамдардың тұрақты жоғары сапасын дайындау дағдыларын дамыту мақсатында кафеде немесе мейрамханада жұмыс істеген жөн. Сонымен қатар, өзін-өзі тәрбиелеумен айналысу, әлемнің әртүрлі тағамдары мен асханаларын зерттеу, тәжірибелі және танымал мамандардан шеберлік сабақтарын өту, атап айтқанда Онлайн режимінде оқу бейне курстары қажет. Өсу шамасына қарай шеберлігін үнемі арттыру. Кейде жалақысы төмен жұмыс орындарын таңдаған жөн, бірақ белгілі бір аспазбен жұмыс істеу мүмкіндігімен. Ұзақ мерзімді перспективада бұл аз танымал және беделді емес кафеде жоғары ақы төленетін тұрақты жұмысқа қарағанда мансаптық перспективаларды ашады. Мүмкіндігінше әртүрлі конкурстар мен жарыстарға қатысуға тырысыңыз.
 ЖҰМЫСҚА ОРНАЛАСТЫРУ
Аспазшының кәсіби қызметі оқу орнында басталады. Көптеген аспаздық мектептер мен колледждер студенттерге бүкіл оқу кезеңінде тұрақты тәжірибе береді. Жұмысты сәтті іздеу үшін жаңадан келген аспаз өзі дайындаған тағамдардың суреттері бар портфолио жасауы керек. Бұл әлеуетті жұмыс беруші оң қабылдайтын жұмыс іздеудің заманауи тәсілі. Аспазшы мамандығында беделді мекемеде аспаз көмекшісінен бас аспазшыға дейін мансаптық өсу мүмкін.
Аспазшы мамандығы кез-келген салада сұранысқа ие: мектептерде, ауруханаларда, балабақшаларда, зауыттар мен фабрикалардағы асханаларда, заманауи кеңселерде, керемет мейрамханаларда, армия мен флотта.
Жақсы қонақ үйлерде және қонақ үй бизнесінде аспаз мамандығы маңызды болып саналады. Қонақ үйлерде аспаздар өздері дайындайды және сонымен бірге барлық дерлік тағамдарды – стандартты таңғы астан десерттерге дейін жасау процесін бақылайды, жабдықтарды сатып алуға қатысады, мәзір жасайды, мейрамхана өнімдерінің жаңа және бірден өңделгеніне көз жеткізеді.
ОҚЫТУ
аспазшы мамандығын игеру үшін орта арнайы білім алу жеткілікті, мамандықты терең игеру және көкжиегін кеңейту үшін жоғары білім қажет.
«Қоғамдық тамақтану өнімдерінің технологиясы» мамандығы бойынша аспаз-технолог мамандығын алу  «Технолог» біліктілігі бойынша орта-арнайы білім деңгейін талап етеді.
Тәжірибелі аспазшылар үшін біліктілікті арттыру курстары бар.

 

Просмотров: 503


Добавить комментарий



Включить данные в подпись

Текст